Yeni Zelanda Tarihi

yenizelandapulu

Yeni Zelanda’nın ilk yerleşimcileri Maorilerdir. Yaklaşık 1500 yıl kadar önce bu topraklara yerleşen Maoriler kavim olarak Polinezya grubundandırlar. Maoriler Yeni Zelanda’nın çeşitli iklimini avantaj olarak gördükleri için 14. Yüzyıla kadar bu topraklara yerleşmeye devam ettiler. /kaynakolaraktümtarihkitaplarıgösterilebilir/

Avrupa asıllı olup bu topraklara ilk ulaşan isim ise bir Danimarkalı olan Abel Tasman’dır. Sonraları gemilerle kıyıları dolaşmaya devam eden Avrupalılar nihayetinde 1769’dan sonra Yeni Zelanda’ya yerleşmeye başladılar. Bu tarih İngiltere’nin bu topraklarda egemenliğine başladığı tarihlere denk gelmektedir. 1870 yılına kadar birçok çatışma meydana geldi. Ancak bu tarihten sonra Maoriler artık direnemedi ve Yeni Zelanda İngiltere’nin kolonileri arasındaki yerini aldı. Öyle ki Birinci Dünya Savaşında Yeni Zelanda, İngiltere adın savaşa katıldı.

Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) Kolorduları Çanakkale’de Osmanlı ordusu karşısında büyük bir yenilgiye uğradı. Bu dönemden sonra da İngiltere ile ortak adımlar atan Yeni Zelanda halen pasaportunda İngiltere Kraliçesinin mektubunu taşımaktadır.

Yorum Gönder